Φορτώνει…

Μαραθώνιος Δρόμος

Μαραθώνιος Δρόμος

Ο Μαραθώνιος Δρόμος αποτελεί αγώνα δρόμου απόστασης περίπου 42 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα. Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Αθηναίου στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη “νενικήκαμεν”. Η ιστορική ακρίβεια αυτού του γεγονότος επιβεβαιώνεται από τον Φιλόστρατο, που αναφέρεται στο θεσμό των στρατιωτών ημεροδρόμων αγγελιαφόρων, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό.

Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε σχετικό άθλημα. Η ιδέα του οφείλεται στον Michael Breal που πρότεινε την ένταξη του στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896. Πράγματι σε εκείνους τους πρώτους αγώνες νικητές αναδείχτηκε ο Σπύρος Λούης με χρόνο 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄. Η απόσταση τότε που διένησαν οι δρομείς ήταν 40 χλμ ωστόσο σε επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες αυξήθηκε σε 42 χλμ.

Στις μέρες μας διεξάγωνται πολλοί μαραθώνιοι δρόμοι με αυθεντικό εκείνον που εκκινεί από τον Μαραθώνα και καταλήγει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Για τον αγώνα αυτό που διεξάγεται περίπου κάθε φθινόπωρο μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ:http://www.athensauthenticmarathon.gr. Φέτος ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγές:

  1. http://www.athensauthenticmarathon.gr 
  2. https://el.wikipedia.org/wiki/Μαραθώνιος

Σχετικά με Βασίλης Γιαννακίδης

Γεννηθείς στη Θεσσαλονίκη με αγάπη για τον αθλητισμό.
Φορτώνει…